Bánh hành làm thì cực kì đơn giản, ăn rất ngon và lạ miệng . Vị thơm thơm của hành làm cho miếng bánh giòn dai có vị ngon rất lạ. Bánh lại rán với ít dầu nên không hề ngán tí nào.

Công thức của Bee Yinn Low, đăng trong quyển Easy Chinese Recipes.

Thực ra món bánh này công thức chính hiệu kiểu Tầu của nó là phải dùng mỡ lợn, bánh thơm ngon và péo hơn nhiều. Mình thì thích làm bằng dầu ăn hơn, vừa tiện vừa bớt béo.

Bánh ăn nóng hay nguội đều rất ngon.

Nguyên liệu :

–       200 g bột mì đa dụng

–       1 ½ thìa cà phê muối tinh

–       2 thìa súp dầu rán

–       125 ml nước lọc

–       3 cây hành

Cách làm

1. Bột mì rây cho mịn. Trộn đều bột mì với muối. Xắt nhỏ hành.

2. Đun sôi nước rồi đổ vào trộn đều với bột. Nhào bột cho đến khi bột dẻo, mềm và không còn dính tay.

3. Lấy khăn sạch đậy lại và để bột nghỉ 30’. Sau đó cho hành vào nhào đều với bột. Chia bột thành 8 phần đều nhau.

4. Lấy một phần bột, vê tròn. Cán mỏng bột, bôi một lớp dầu lên mặt bột

5. Cuộn bột lại. Vê cuộn bột cho dài ra, cuộn bột lại như ốc sên.

6. Và lại cán mỏng ra, làm lần lượt như thế cho đến khi hết bột.

7. Chảo chống dính phết một lớp dầu mỏng, khi chảo nóng thì cho bánh vào rán vàng hai mặt.

Bánh ăn nóng hay nguội đều rất ngon.

Makes 8 pieces or serves 4 as an appetizer

1 ½ cups (200 g) all-purpose flour

1 ½ teaspoons salt

½ cup (125 ml) water

3 green onions (scallions), green parts only, trimmed and cut into small rounds, to yield about 1/3 cup

2 tablespoons oil

Some additional all-purpose flour, for dusting and rolling

Oil, for frying 

1. Sift the all-purpose flour into a big bowl and then add the salt into the flour. Combine well and set aside.

2. Bring the water to a boil. Slowly add the water to the flour and knead the dough until it’s no longer sticky and the surface becomes smooth, about 10 minutes. If the dough is too dry, add 1 tablespoon of water to the dough. Cover the dough with a damp cloth and let it rest for 30 minutes.

3. Add the green onion into the dough and combine well.

4. Make the Green Onion Pancake by following the directions below.

5. Add about 1/ 4 inch (6 mm) of oil into a stir-fry pan or skillet over moderately high heat. Transfer a piece of the pancake into the pan or skillet. Shallow fry each side of the pancake to a light golden brown, about 1 minute. Flip the pancake over and shallow fry the other side. Add more oil, repeat the same for the remaining pancakes and serve immediately.

 HOW TO MAKE THE GREEN ONION PANCAKES 

1. On a flat and floured surface, divide the dough into 8 equal-sized pieces. Roll each piece of dough into a ball using your palm.

2. Working with one dough ball at a time, roll the dough to a thin disc using a rolling pin. Dust the rolling pin with some all-purpose flour as you go.

3. Brush the surface of the disc with the oil.

4. Roll the dough into a cylinder.

5. Coil it up like a snail.

6. Dust the rolling pin with the flour and roll the dough until flat, measuring about 6 inches (15 cm) in diameter. Set the dough aside on a baking sheet. Repeat Step 2–6 for the rest of the dough.